Jagten på pladsbukken!

Aftensolen nydes, samtidig med at bukken holder vagt på flokken af råer.

Aftensolen nydes, samtidig med at bukken holder vagt på flokken af råer.

Hele vinteren og foråret holder vi øje med den lokale ”pladsbuk”, som både i krop og opsats tegner rigtig godt. En yderst dominerende herre med sit eget lille harerem på ikke mindre end 5 flotte ”tøser” som han holder i meget stram snor med en profil som en anden fårehund. Allerede i april hvor han selvfølgelig er helt fejet (de største bukke er som regel de første der er klar), udviser han stor autoritet og tillader ikke andre bukke at komme bare i nærheden af sit revir, ligesom han meget bestemt henter de ”vildfarne” medlemmer af sin flok tilbage. Vi har flere gange set, også på vores vildtkamera, hvordan han ikke bare jager rundt med råerne, men specielt en anden buk med kun én lille stang, tåler ”pladsbukken” ikke synet af. Dominerende som han er, følger han den lille buk ud over marken, for derefter stolt at komme tilbage, som om han fortælle: her bestemmer kun én og denne ene er JEG!…Han nyder bare at være i centrum, stiller sig i positur for fotografen i aftensolen og går tur i vores have med mange nye æble- og pæretræer, heldigvis på den rigtige side af hegnet…og sådan ser vi ham indtil jagten går ind.
Den 16. maj er det som om alle rådyrene er væk! Dette år er det helt utroligt koldt, kun 4-5 grader om morgenen og meget blæsende, så jeg må indstille jagten. Vildtkameraet optagelser viser aktivitet om natten eller i hvert fald uden for skydetiden, så jeg må vente tålmodigt.
Efter flere forgæves forsøg hvor pladsbukken først viser sig efter skydetid, sidder jeg igen ude fredag morgen den 22. maj. Pludselig kl. 05.45 dukker bukken op, som ud af ingenting og bevæger sig i rask gang mod vildtremisen for at finde skjul. Så kan det nok være at pulsen bliver høj, hvor er han blevet af? Hvor kommer han ud? Jeg håber, at han går direkte igennem den lille remise og ud på den anden side, og ganske rigtig, dér kommer han frem og står et øjeblik og ”sikrer”, lige nok til at jeg kan placere et fint og effektivt skud på bladet. Bukken tumler fremad og forsøger at løbe tilbage i skjul i remisen og ud på den anden side hvor han løb ind. Jeg er klar igen hvilket dog ikke bliver nødvendigt, da jeg kan se han ”forender”. Dette er min 10. buk – en helt fantastisk oplevelse!

Sikken en skøn morgen og alt træthed er hurtig pist væk som dug for solen…

Flot høj og symmetrisk gaffelbuk. Her er der stort smil på - dette er min 10. buk og så er den jo dansk!

Flot høj og symmetrisk gaffelbuk. Her er der stort smil på – dette er min 10. buk og så er den jo dansk!