Lyddæmper – nu til jagt i DK

Lyddaemper_udsigt_web

Stemningsbilled uden lyd, og det var en meget stille aften, ingen buk i sigte…

Endelig er det blevet lovligt for jægere at bruge lyddæmper til jagt i DK.
Så forestiller man sig at et skud, som i en anden James Bond film, blot et lille ”lydløst pift” som ingen lige ligger mærke til… Uha dada, så give det vel frit spillerum for alle krybskytter? Men heldigvis forholder det sig bestemt ikke sådan. Der er stadig lyd på, men i en helt anden lydstyrke, der med fordel ikke giver høreskader for jægeren. Samtidig har lyddæmperen den fordel at den mindsker rekylen fra riflen og præcisere skuddene. Selvfølgelig bliver riflen lidt tungere og længere, blot en vane der tages højde for, når man bevæger sig rundt i terrænet.

Jeg prøvede mit første skud med lyddæmper og fra skydestok i Sverige d. 22. aug. 2014. Var meget tidligt ude, det var stadigt lidt mørkt og diset da jeg listede hen til mit ynglings sted, en mindre kløvergræsmark med et skydetårn placeret bagerst på marken. Da jeg kommer hen til marken, se jeg et dyr esse (græsse). Jeg gør straks klar med min 3-benede skydestok og kan se igennem kikkerten, at der er tale om en rå. Helt ro på nu. Hun er dog ikke alene ret længe, for i det samme kommer en buk ind på marken og løber hen forbi råen.
Nu skal der tages en hurtig beslutning, er bukken stor nok i opsatsen, helst en 6-ender? Den står med bredsiden til og løfter nu hovedet, har den mon opdaget mig i åbningen til marken? Jeg skyder, og bukken er pludselig helt væk, råen løber forbi men stopper op og kigger sig tilbage. Hvor blev ham den flotte ”fyr” nu af?
Mente selv jeg havde et perfekt skud med min riffel monteret med lyddæmper og da der slet ingen rekyl er, bruger jeg selvfølgelig riffelkikkerten for at søge efter bukken, men varmedisen fra lyddæmperne får det til at flimre og gør synet uskarpt. En ulempe ved lyddæmpere er dog, at der ved kun ét enkelt skud kan opstå dette varmeflimren, det skulle dog kunne afhjælpes med et neopren overtræk til lyddæmperen (må helt klart afprøves).

Heldigvis findes der godt med schweiss i græsset på skudstedet og sammen med min mand finder vi sporet og bukken, en fin 6-ender og helt perfekt ramt. Den løb kun ca. 15 meter i den retning den kom fra, før den forendte i krattet kun få meter fra det skydetårn, som jeg har brugt en hel del timer i men ikke fik brug for denne gang. Meget heldigt for mig og endnu en lærerig og fantastisk jagtoplevelse kan komme med hjem…!

Hult_Buk_skud_1_web

Et perfekt og effektivt skud, her løber bukken ikke langt…

 

Min flotte 6-ender fra Sverige den 22. august 2014 med et perfekt skud.